Rezygnacja z tłuszczów może być bardzo poważnym błędem, który zdecydowanie pogorszy Twoje zdrowie. W niniejszym artykule wyjaśniamy dlaczego!
Kiedy decydujemy się rozpocząć odchudzanie, pierwszą rzeczą, która przychodzi naturalnie do głowy, jest wyeliminowanie tłuszczu. Wobec tego większość z nas zamierza wyrzucić wszystkie produkty, które zawierają w sobie tłuszcz. Nie jest to jednak najlepszy pomysł, a jego konsekwencje mogą być niezwykle uciążliwe.
Żywność beztłuszczowa brzmi zdrowo, ale po konfrontacji z rzeczywistością trzeba przyznać, że nie jest właściwy wybór. Jeśli chodzi o zdrowie, zawsze należy pamiętać, że rodzaj spożywanego tłuszczu jest ważniejszy niż jego ilość. Unikanie tłuszczu nie jest dobrym wyborem. Jest pomocny w walce z wieloma chorobami, więc nie powinniśmy rezygnować z niego za wszelką cenę.
Zdrowe tłuszcze sprzyjają prawidłowemu funkcjonowaniu układu krążenia. Kwasy omega-3 zawarte w tłuszczach pomagają chronić przed chorobami serca, cholesterolem i nadciśnieniem. Brak tłuszczu w organizmie może zwiększać ryzyko związane z sercem.
Tłuszcze pomagają naszemu organizmowi przyswajać witaminy w nich rozpuszczalne. W przypadku braku tłuszczów nasz organizm nie będzie w stanie wchłonąć i wykorzystać witamin, a co za tym idzie, możemy rozwinąć ich niedobory.
Dieta beztłuszczowa nie pomaga w odchudzaniu. Spożywając żywność beztłuszczową, zwykle je się więcej. Może to prowadzić wręcz do zwiększenia apetytu.
Mózg wymaga do prawidłowego funkcjonowania szeregu składników odżywczych, w tym tłuszczów. Pomagają mu wytwarzać substancje chemiczne niezbędne do poprawy naszego nastroju. Dieta beztłuszczowa powoduje problemy z nastrojem. Zmniejsza również zdolność koncentracji.
Rezygnacja z tłuszczu osłabia układ odpornościowy i prowadzi do częstych chorób. Kwasy tłuszczowe są niezbędne do rozwoju komórek odpornościowych w organizmie.
Jednym z powodów zdrowej skóry jest obecność tłuszczów w organizmie. Tłuszcze pomagają w rozwoju komórek skóry i utrzymują w niej wilgoć. Dieta beztłuszczowa może prowadzić do problemów skórnych, takich jak m.in. zapalenie skóry.
Niektóre cząsteczki obecne w tłuszczach wspomagają wzrost włosów. Spożywanie żywności beztłuszczowej może u niektórych osób prowadzić do wypadania włosów, może również zmienić ich strukturę.
Cząsteczki tłuszczu kontrolują reakcję zapalną organizmu. Tak więc niskie spożycie tłuszczów zaburza tę reakcję i powoduje powolne gojenie się ran.
Powszechnie przyjmuje się, że naszemu organizmowi powinniśmy dostarczać przynajmniej około 50 gramów tłuszczów dziennie.
Zdj. główne: Mikhail Nilov/pexels.com